Å skaffe katt

Det er altfor lett å falle for en sjarmerende energibunt av en kattunge eller en kjælen og elegant halvvoksen katt. Men vet man egentlig hva man går til, når man anskaffer seg katt?

De fleste tror at en katt klarer seg selv, og til en viss grad er nok dette sant – spesielt når man sammenligner med hunder. Men en katt som må klare seg selv lever hverken et godt eller særlig langt liv. De fleste ender sine dager i en alder av 2-3 år. Drept under sammenstøt med andre dyr, mennesker eller biler. De lider mye nød , sulter og fryser, og sørger for at nye generasjoner med katter lider den samme skjebne. Det er ingen grunn til å legge skjul på at mange mennesker i uforstand eller grusomhet – velger utrolige metoder for å kvitte seg med dem. De kjører ut på øde landeveier hvor katten blir kastet ut av bilen eller etterlatt ute i skogen. De som har litt medfølelse kaster katten ut i tett bebyggelse – «ikke mitt problem lenger».

En katt som lever et godt og beskyttet liv blir ofte 12-15 år gammel. Det er heller ikke helt uvanlig at de kommer opp i en alder av 20 år. Det er mange år som man skal ta seg av en katt, gi den mat, stelle den, ta den til veterinær, se til at den har det bra når man er på ferie. Det koster både tid og penger å stelle skikkelig med en katt.

Vi håper derfor at vi med denne informasjon skal få folk til å tenke seg godt om før de anskaffer en katt, og at de vet hva som kreves av dem i mange år fremover.

Tenk også nøye over hva slags dyr du er ute etter. De forskjellige katterasene har også forskjellig gemytt, kanskje det også er noe å vurdere? Velger man en huskatt vet man ikke hva man får, men med den rette innstillingen og tålmodighet er det utrolig hva man oppnår. En katt er et selvstendig vesen, uten overdreven trang til lydighet eller underdanighet. Den vil helst bestemme selv. Men en lykkelig katt gir deg utrolig mye kjærlighet og hengivenhet – den blir en venn for livet. Og det handler mest om trygghet – når katten er trygg på deg og sine omgivelser, er det utrolig hvordan den kan utvikles. Man kan kanskje sammenligne katter med vin – de blir egentlig bedre og bedre med årene.