En ny katt i huset

Det første man må skaffe til katten er matskåler, kattedo og transportkasse. Disse tingene finner man i de fleste dyrebutikker og i enkelte store dagligvare-forretninger. Man bør også anskaffe en katteseng/kurv hvis man ikke vil dele sin seng med katten.

Når man henter katten, stor eller liten, trenger man transportkasse. Ingen katt liker å bli løftet opp og båret av gårde til ukjent sted av en fremmed. Den vil forsøke å forsvare seg mot det den oppfatter som en kidnapper, noe som kan bli svært smertefullt. En hund har skarpe sterke tenner – en katt har sylskarpe tenner og 4 sett med like skarpe klør. Transportkasse vil man også trenge når man skal til veterinær eller på ferie. Det er mange som har mistet katten sin når de har tatt den på fanget å trodd at bur var unødvendig. En katt blir fort skremt av forskjellige ting, f.eks. lyder eller bikjer. Den reagerer lynraskt og borte er den. Det kan også skje hvis man har valgt et bur som ikke er av god kvalitet og sikkert konstruert.

Når katten kommer i hus er det viktig å huske at den må få ro til å undersøke sine nye omgivelser – hold eventuelle. barn og andre firbente familiemedlemmer på avstand. Dette er spesielt viktig når man får en voksen katt inn i huset. En kattunge tilpasser seg raskere. La katten få bestemme tempoet – ikke leke voldsomt med den eller forvente at den skal føle trang til å kjæle med sine nye familiemedlemmer med en gang. Gi den mat og vann. Vis den kattetoaletten og sengen – resten finner den ut selv.

En kattunge må ALDRI slippes ut på egen hånd selv om omgivelsene er ufarlige. Kattunger har ikke stedsans. Denne begynner å utvikle seg først ved 6 måneders alder og er ferdig utviklet når katten er ca 1,5 år.

En voksen katt i nye omgivelser bør holdes inne i minst 3 uker, og deretter slippes ut en kort stund av gangen – under oppsyn – til den blir kjent. Et bånd med sele kan være en ”myk” overgang.

Har man katt eller hund fra før, må introduksjonen tilpasses forholdene. Noen dyr reagerer kraftig på å få en konkurrent i huset, og det vil ta dager eller uker før roen senker seg igjen. Andre synes det er hyggelig med selskap når den første reaksjonen er over. Hvis katten/hunden er vant til å omgås andre dyr blir det som regel små problemer. I de fleste tilfeller går det bra, bare man tar tiden til hjelp.

Sikring av farer i omgivelsene
Hvis man får en kattunge i huset, er det mange farer som lurer. Du må huske på at den smetter inn i alle hulrom og gjemmer seg, uten å gi lyd fra seg. Derfor er f.eks. oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler livsfarlige hvis man har dørene stående åpne. Tenk også på åpne skuffer og skap når du lukker dem. Andre faremomenter er en varm komfyr, vasse kniver og varme strykejern. Klosettskålen kan den drukne i. Stueplanter kan være giftige. Den kan forsvinne under badekaret – ja mulighetene er mange. Det gjelder å forebygge alle farlige situasjoner.