Katter og ferie

For mange katteeiere er ferietiden et problem. De aller fleste klarer allikevel å løse dette med litt fantasi og ved hjelp av venner og bekjente.

Skal man på ferie på hytte/camping i Norge eller Sverige er det ingen problemer å ta med katten. Hvis du skal ha katten med til Sverige – ta kontakt med veterinær og spør hvilke regler som gjelder til enhver tid. De forandrer seg nemlig.

Hvis man venner katten til å kjøre bil fra den er liten, går det fint å ta den med på tur. Sørg for at transportkassen er romslig og luftig. ETTERLAT ALDRI DYR INNE I EN BIL SOM STÅR I SOLEN! Husk at en katt lett kan komme seg ut av et vindu eller dør som er åpnet. Har man sele på katten er det lettere å passe på katten. Den kan da få luftet seg under reisen. Men pass på også med sele. Hvis en katt får panikk, hvilket den lett får, kan den også ta seg ut ur selen og bli borte.

Det er også fullt mulig å ta katter med på buss eller tog hvis den holdes i transportkassen. Skal man reise langt er nok fly å foretrekke – undersøk med flyselskapene om du kan få ta katten med inn i kabinen. Når man kommer frem må man ikke slippe katten ut med en gang. Den må først få venne seg til det nye huset og omgivelsen må utforskes. Her gjelder det samme som ellers for utekatter – hold dem inne om natten. En innekatt kan selvsagt like gjerne være inne i en hytte som i et hus/leilighet. Hvis katten ikke pleier å gå ut, kan en tur på verandaen eller ut på tur med ”mor og far” være en spennende utflukt.

REISER TIL UTLANDET

Hva gjelder på reisemålet
Undersøk hvilke krav som stilles til vaksinering og forebyggende behandlinger på reisemålet. Enkelte områder kan ha innvortes og utvortes parasitter som vi ikke har i Norge, som bl.a hjerteorm, leishmaniose, leptospirose og babesiose. Disse sykdommene kan også smitte over til mennesker. Mange overføres via lopper, flått eller mygg og derfor kan det være viktig å behandle forebyggende med midler mot flått, mygg eller lopper.

OBS!

Ved grensepassering skal dyr og de nødvendige dokumenter fremvises for kontroll i tollvesenets åpningstid. Dersom du kommer fra EU, eller fra Kroatia, Island, Sveits eller Liechtenstein skal dyret undersøkes av Tollvesenet. Ved innførsel av kjæledyr fra andre land skal dyret ved grensepassering undersøkes av Mattilsynet. Hvis dette gjelder deg, husk at du skal varsle det lokale Mattilsynet minimum 48 timer i forveien om tid og sted for ankomst.

Ved manglende dokumentasjon kan dyret nektes innreise eller bli satt i karantene. Kontroller derfor alltid de gjeldende regler på Mattilsynet sin hjemmeside www.mattilsynet.no

Distriktsveterinæren der du bor (se telefonkatalogen) bør også kunne fortelle de gjeldende vilkårene til enhver tid. Dette er begreper som kan bli aktuelle:

Rabiesvaksine og blodprøvesvar: Før vaksinen regnes som gyldig må du få analysert en blodprøve som gir svar på om vaksinen virker. Blodprøven tas 120 dager etter vaksinen.

Pass: Fås hos veterinær

ID-merking: Tatovering i øret eller datachip som sprøytes under huden fås hos veterinær.

Bendelormbehandling: Må tas i det siste landet du oppholder deg i løpet av de ti siste dagene før hjemreise. I Norge må en ny kur tas under oppsyn av veterinær syv dager etter retur. Attestasjon skrives inn i passet. EU-reglene fører også til at transittreiser gjennom Finland ikke lenger er tillatt.

Du kan lese mer om lover og regler her.

Som du forstår trenger du god tid før du planlegger å reise (min. 6 måneder), da katten kanskje må gjennomgå et omfattende vaksinasjonsprogram.

KATTEPASS I HJEMMET

For svært mange er alternativet at katten er hjemme, passet av venner, familie eller nabo. Dette er ofte det beste for katten som kan være på kjente trakter. Mange mennesker synes også det er en hyggelig jobb. Husk at katten må ha daglig tilsyn – den trenger mat, vann, ren sand i kassen dersom det er en innekatt. Den setter også pris på klapp og kos. For utekatter kan en katteluke være et godt alternativ – da har katten det nesten som om du er hjemme – det er bare fremmede hender som klapper den og gir den mat/vann.

Det finnes også ”profesjonelle” kattepassere som besøker katten i ditt hjem mot betaling. Dette systemet er vanlig i andre land, og vi kommer langsomt etter. Mange tror at katten klarer seg godt på egen hånd, og slipper den ut for å klare seg selv. Noen ganger går det bra, men mange har opplevd at katten har forsvunnet i løpet av ferien. Ofte får man aldri vite hva som har skjedd: har den funnet et nytt hjem (kanskje bedre), blitt påkjørt eller blitt drept av noen som ikke liker katter.

KATTEPENSJONATER

For andre blir et kattepensjonat løsningen på problemet. Kanskje skal man være borte i en lengre periode, eller man har ingen til å se etter katten. Når man bestiller ”time” på kattepensjonat første gangen bør man som ansvarlig katteeier ta en tur for å sjekke, uansett anbefalinger. Katter er individer med forskjellige ønsker og vaner – det er for eksempel ikke alle pensjonat som kan tilby utemuligheter, men kanskje har det flott på mange andre måter? Seriøse kattepensjonat forlanger at katten skal være vaksinert. Noen steder også kastrert/sterilisert. Dette er noe man må tenke på i god tid før ferien.