Mat til katten

Katten har behov for en balansert meny som inneholder både proteiner, mineraler og vitaminer. Siden katten er et rovdyr er den vant til å fange sitt eget bytte og spise opp det hele. På den måten får den i seg alle de vitaminer og mineraler som befinner seg både i kjøttet og i innvollene samt kalk fra beina. En katt som bare lever på kjøtt og fisk vil mangle mange av de næringsstoffer som den trenger for å være sunn og frisk. Andre næringsstoffer vil den få for mye av – ingen av delene er sunt i lengden. Det er derfor viktig at man velger et fullkostfôr av bra kvalitet og som er tilpasset kattens alder, fysikk og om den er fertil eller ikke.

MAT TIL KATTUNGER

Det er meget viktig at en kattunge får riktig kost. De første 3–4 ukene får den all den maten den trenger fra moren. Deretter må den gradvis vennes til annen mat. Den kan da få litt kattemelk (cat milk som du finner i butikken) eller havrevelling i tillegg. Flere av kattemat-produsentene har spesialfôr til kattunger. Både tørrfôr og våtfôr (boksemat). Det lønner seg å kjøpe kvalitetsfôr og være bevisst på sammensetningen. Bruk gjerne tørrfôr som selges i zoo-butikker eller gjennom veterinærer. Fôr som selges i dagligvareforretninger inneholder som regel for mye salter og mineraler og da vil det kunne gi seg utslag i urinveis- og nyreproblemer i fremtiden. Tørrfôr (fullkost) inneholder all den næring som skal til for at katten skal vokse og utvikle seg, men det er viktig at man varierer kosten slik at litt våtfôr blir servert i hvert fall en gang om dagen.

HVA SKAL KATTEN SPISE?

De fleste katter liker variasjon i matveien. Våtfôr (boksemat) og tørrfôr finner du hos veterinærer og i zoo-butikker og dagligvarebutikker. Se etter mat som er beskrevet som fullkost – den inneholder de nødvendige vitaminer og mineraler. Bruk gjerne tørrfôr som selges i zoo-butikker eller gjennom veterinærer (Hill’s, IAMS, Royal Canin, Eukanuba, etc.). Disse skal ikke inneholde fargestoffer eller andre tilsetninger. Gi katten av og til kokt fisk, fiskeboller/pudding eller vanlig middagsmat hvis den liker det. (For at katten skal kunne nyttegjøre seg alle næringsstoffene i fisken er det viktig at den er kokt). Kokt lever er også både sundt, billig og populært blant de fleste katter. Lager man imidlertid all kattematen selv, kan man risikere at katten får mangelsykdommer. Det er viktig å huske at kattens behov for næringsstoffer ikke er helt det samme som et menneskes. Husk også at katter ikke tåler krydder. Mange katter får diare av melk, mens andre fint kan tåle det. Her må man prøve seg frem. Yoghurt og rømme er også noe de fleste liker. Katten skal alltid ha tilgang til rent, friskt vann. Det er også det sunneste for en voksen katt.

Som utstyr bør katten ha en matskål til tørrfôr, en til våtfôr og en god, stabil bolle til vann, som skiftes to ganger per dag.

HVOR MYE SKAL KATTEN SPISE?

Det finnes ikke noe enkelt svar på hvor mye en katt skal spise – det vil avhenge av alder, størrelse og aktivitetsnivå. En liten katt som er aktiv og vokser, spiser svært mye i forhold til kroppsvekten. En eldre og roligere katt som er kastrert eller sterilisert, vil ha en bedagelig tilværelse og dermed ha behov for mindre mat. Den vil raskt legge på seg hvis den spiser for mye. MEN husk kastrerte katter skal ha spesielt fôr får å unngå urinveisproblemer. Katter er like forskjellige som mennesker – noen legger på seg, andre ikke – prøv deg frem. Det er også lurt å se litt på de anbefalinger som finnes på fôrposene – mengde i forhold til vekt. Kattunger har små maver og spiser lite og ofte. Man bør derfor ha tørrfôr stående fremme, slik at de kan få i seg mat når de selv ønsker det.

Voksne katter liker også å ha en skål tørrfôr stående fremme slik at de kan spise litt nå og da. Andre igjen mener at en matskål skal tømmes med en gang og vil spise alt de kommer over. Det gjelder spesielt katter som har sultet i lengre tid. De må derfor holde seg til sine faste måltider. Hvis katten har lett for å legge på seg, må man rasjonere matmengden eller servere et slankefôr. Ingen katt liker å bli satt på slankekur, men som hos oss mennesker kan det av og til være nødvendig. Det finnes en del ”lett-produkter” i handelen, spesielt i form av tørrfôr. Dette smaker ikke like godt som vanlig mat, men de fleste vil akseptere det når de ikke blir tilbudt annet. Hannkatter som er kastrert, bør spise spesial-tørrfôr eller lettfôr. På denne måten unngår man feite ”Pusur’er” og urinveisproblemer. Katter har svært varierende appetitt. En voksen og frisk katt har ikke vondt av å gå uten mat i en dag eller to. Husk at katten er jeger, som ikke alltid fanger like mye hver dag. Hvis en katt har spisevegring som går over lang tid kan det ha sin årsak i en sykdom, og man bør kontakte veterinær. Væske – derimot –katten ha. Vil den ikke drikke vann, er det best å gi den boksemat som inneholder væske, og ev. tilsette enda mere kokt vann. En voksen katt kan klare seg en stund uten væske, men for en kattunge kan dette få katastrofale følger. Uttørring av kroppen vil skje raskt, og resultatet kan fort bli at kattungen dør.