ID-merking

ID-merking

Hvis du er gla i din katt så bør du ID-merke den. Det betyr at all informasjon om kattens eier blir lagt inn i en liten datachip som injiseres inn under huden mellom kattens skulderblad. Dette lille inngrepet gjør en veterinær og det enkleste er å få det utført samtidig som katten kastreres eller steriliseres. Noen veterinærer tatoverer så et M eller ID inn i et av kattens ører, som betyr at den er merket. Andre gjør det ikke. Praksisen er altså forskjellig.

Hvis din katt kommer på avveier så er sjansen for å få den tilbake igjen betydelig større enn når den er umerket. Problemet er at ikke alle som finner en hjemløs katt, vet at de skal sjekke om katten er merket. Det første man bør gjøre er å prøve å se inn i ørene på en katt for å finne merket M eller ID. Hvis man ikke finner noe merke så bør man allikevel få katten scannet hos en veterinær eller hos politiet, som har slike scannere. Viking og Falken har også scannere. Finner man en chip-merket katt kan man gå inn på Dyreidentitet.no og søke opp nummerets eier.

Hvis en katt har et nummer i ørene, så betyr det at den er ID-merket i tiden før år 2010. Denne tatoveringen består av et 5-sifret nummer i kattens venstre øre. Nummeret er registrert i et register hos Dyrebeskyttelsen og viser eiers navn, adresse og telefonnummer, samt kattens navn, kjønn o.s.v. Finner man en katt med øremerking kan man gå inn på Dyrebeskyttelsen.no og finne eieren.

I Norge har vi frivillig ID-merking av våre katter. I vårt Sommerblad 2010 kan man lese om hvordan myndighetene skusslet bort muligheten til å innføre tvungen ID-merking.